Drugsverslaving en medicatie

Medicatie bij drugsverslaving

De jongeren die bij ons in de kliniek komen voor hun drugsverslaving, gebruiken soms medicijnen tegen hun verslaving en andere problemen, bijvoorbeeld nalmefeen en/of antidepressiva zoals SSRI’s (selectieve serotonine heropnameremmers).

Binnen Yes We Can Clinics geloven we in een behandeling zonder of met zo weinig moegelijk gebruik van medicatie. Het idee hierachter is dat we ‘de echte jongere’ willen behandelen, in plaats van de jongere die onder invloed van medicijnen is. Zo kunnen we het beste bij de diepe, onderliggende pijn van de jongeren komen.

Emma

Emma is behandeld voor haar depressie, eetstoornis en verslaving.

Verantwoord afbouwen 

We streven ernaar om de medicatie die de jongeren al gebruiken, naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen. Dit doen we gedoseerd, onder het toeziend oog van onze psychiaters. Wanneer een jongere bij ons geen gebruikmaakt van medicatie, kunnen we veel beter zien met wie we écht te maken hebben. We kunnen onze behandeling hierdoor veel beter afstemmen op deze jongere. We zien hoe hij is en reageert, zonder dat zijn gedrag wordt bepaald of beïnvloed door medicijnen. Ons behandelteam, dat naast psychiaters bestaat uit jongerencoaches, psychologen en orthopedagogen, ervaringsdeskundige groepscounselors én onze eigen medische dienst, is constant aanwezig. Hierdoor zorgen we ervoor dat het afbouwen van medicatie zo veilig mogelijk kan plaatsvinden.

Ook houden we vast aan abstinentie, de onthouding van drugs of alcohol. Wellicht lijkt dit in het begin moeilijk, maar het intensieve programma en de niet-aflatende steun en motivatie van de andere fellows én het gehele behandelteam helpen de jongeren erdoorheen. Ook de positieve, uitdagende omgeving, vol met sport en spel, helpt mee om de ‘oude gewoonten’ los te laten.

Vaak kunnen de jongeren ook ná de behandeling af met veel minder of helemaal geen medicijnen. En blijven zij volledig vrij van drugs.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 .

Intake formulier