Kenmerken van een drugsverslaving

Kenmerken en symptomen van drugsverslaving

De kenmerken van een drugsverslaving lopen erg uiteen en zijn mede afhankelijk van de soort drugs die iemand gebruikt. Zo zijn jongeren die wiet gebruiken vaak ‘sloom’, vergeetachtig, lacherig en hebben ze zware armen en benen. Jongeren die XTC, speed of cocaïne gebruiken, zijn eerst energiek en praterig en een paar dagen later somber, oververmoeid en geïrriteerd.

Meike

Meike werd behandeld voor een depressie, vermijdend gedrag en drugsproblemen.

Drugsgebruik zorgt voor een verminderd inschattingsvermogen, geestelijke verwarring en slaapproblemen. Daarnaast versterken veel drugs de gemoedstoestand. Zo kan onvrede veranderen in een depressie, angst kan omslaan in paniek. Ook zich ziek voelen, misselijkheid en braken komen vaak voor.

Op de langere termijn treden gewenning en afhankelijkheid op. Bij het niet kunnen gebruiken van drugs doen zich ontwenningsverschijnselen voor, zoals zweten, koorts, slapeloosheid, somberheid en flashbacks.

Gevolgen van drugsgebruik op korte en lange termijn

Er is veel onderzoek gedaan naar de langetermijngevolgen van drugsgebruik en drugsverslaving bij de jeugd. Op sociaal gebied krijgen jongeren vaak te maken met verstoorde relaties en gevoelens van eenzaamheid. Op school of het werk ontstaan problemen. Resultaten gaan achteruit of het lukt niet meer om op tijd en aanwezig te zijn. Daarnaast ontstaan vaak geldproblemen, omdat de jongere al zijn/haar geld uitgeeft aan drugs. De problemen worden hierdoor alleen maar groter.

Lichamelijke gevolgen op de langere termijn van drugsgebruik zijn bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, een verhoogd risico op infectieziekten en schade aan organen, zoals de hersenen. Sommige drugs, bijvoorbeeld cocaïne en heroïne, zorgen voor jeuk onder de huid. Het krabben op deze plaatsen kan wonden op de huid veroorzaken. Ook zijn gewichtsverlies, hoofdpijn en psychotische episodes gevolgen van het gebruik van verschillende soorten drugs.

Daarnaast is het gebruik van zogenaamde "designerdrugs" sterk in opkomst. Deze synthetische drugs worden ontwikkeld in laboratoria en zijn scheikundig op zo'n manier samengesteld dat ze vaak niet binnen de geldende opiumwet vallen. Designerdrugs zijn een relatief nieuwe vorm van drugs. Daardoor is er nog weinig onderzoek gedaan, waardoor ze veel gevaarlijker kunnen zijn dan de ‘klassieke’ drugs. Het grootste risico van designerdrugs? Op de lange termijn weten we simpelweg niet wat het aanricht. De gebruiker is dus eigenlijk zijn of haar eigen proefpersoon.  

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een drugsverslaving aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 .

Intake formulier