Actuele wachttijden kliniek Hilvarenbeek

Beste ouder(s), bonusouder(s), toekomstige fellow, zorgverlener of verwijzer. Op deze pagina geven we u meer uitleg over de wachttijden van onze kliniek in Hilvarenbeek. Hoe verschrikkelijk en spijtig we het ook vinden: deze wachttijden zijn op dit moment enorm lang. Dat komt door de toenemende mentale uitdagingen onder jongeren, de afname van klinische behandelplekken bij andere organisaties in Nederland, een centrale overheid in Den Haag die niet daadkrachtig ingrijpt én de alsmaar toenemende vraag naar de behandeling van Yes We Can Clinics.

Natuurlijk zijn we dankbaar dat zoveel jongeren én hun families de weg naar onze kliniek weten te vinden en dat we ieder jaar zoveel mensen mogen helpen op weg naar een mooier leven. Maar we zijn ons er ook enorm van bewust hoeveel leed de lange wachtlijsten, niet alleen bij ons, maar binnen de hele zorg voor jongeren, veroorzaken. Dat is ook de reden dat we zo snel als we kunnen blijven groeien. Wij hebben het aantal behandelplekken in de kliniek uitgebouwd van 150 naar 165 en we zijn een kliniek voor een ambulante dagbehandeling gestart in Noord-Brabant, waar we nog eens 250 jongeren en hun families extra per jaar kunnen helpen.

Wij kunnen nu elk jaar 1400 families laten starten, maar met 3600 aanmeldingen per jaar is dit nog niet genoeg om de wachtlijsten terug te dringen. Weet dat we met u meeleven, en dat we de pijn van de lange wachttijden zo goed mogelijk proberen te verzachten. Zo kunt u altijd contact opnemen met onze casemanagers voor vragen en advies, en soms gewoon een luisterend oor.

De ruim 500 collega's van Yes We Can Clinics doen dit werk om er 7 dagen per week, 24 uur per dag voor de jongeren en hun families te zijn. Wij weten uit eigen ervaring hoe heftig wachtlijsten zijn en wat ze kunnen veroorzaken. We zouden willen dat we iedere jongere binnen een paar weken kunnen helpen, maar dit is helaas de situatie waarin wij ons in Nederland bevinden. Wij hopen dan ook op uw begrip.

Voor het bepalen van de wachttijden maken we onderscheid in twee leeftijdsgroepen: 13 t/m 17 jaar (deze zorg wordt vergoed door de gemeente waar de jongere woont) en 18 t/m 23 jaar (van deze groep wordt de zorg vergoed door de zorgverzekeraar van de jongere).

Actuele stand per

Wachttijden 13 t/m 17 jaar

Nadat u zich heeft aangemeld, gaat ons behandelteam meteen aan de slag. Binnen 3 werkdagen nemen we contact met u op. Het kan zo zijn dat we aanvullende vragen hebben of u het advies geven dat een andere behandeling beter passend is. Is alles compleet? Dan nemen we contact op om een intakegesprek te plannen. Onze gemiddelde wachttijd voor het intakegesprek is vanaf dan 16 weken.

Voor iemand die jonger is dan 18 jaar, is de wachttijd voor de start in de kliniek (dus na de intake) afhankelijk van de gemeente. De gemeente moet voor de behandeling goedkeuring geven (een beschikking afgeven). Helaas kunnen wij geen indicatie geven van de tijdsduur. Sommige gemeenten geven binnen 10 dagen een beschikking en bij andere gemeenten duurt het soms 4 weken. We werken er elke dag aan om deze beschikking zo snel als mogelijk binnen te krijgen, maar wij zijn helaas afhankelijk van de gemeente. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om de datum voor de start in de kliniek pas in te plannen op het moment dat de beschikking bij ons binnen is.

Wachttijden 18 t/m 23 jaar 

Nadat u zich heeft aangemeld, gaat ons behandelteam meteen aan de slag. Binnen 3 werkdagen nemen we contact met u op. Het kan zo zijn dat we aanvullende vragen hebben of u het advies geven dat een andere behandeling beter passend is. Is alles compleet? Dan nemen we contact op om een intakegesprek te plannen. Onze gemiddelde wachttijd voor het intakegesprek is vanaf dan 18 weken.

Sommige zorgverzekeraars kopen veel te weinig zorg in bij ons, waardoor wij per jaar maar een beperkt aantal jongeren kunnen behandelen van deze zorgverzekeraars. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om de datum voor de start in de kliniek pas te plannen op de dag van de intake. Wij zijn namelijk volledig afhankelijk van het beschikbare budget van de zorgverzekeraar en van het aantal families dat al op de wachtlijst staat. Houdt u er echter rekening mee dat het regelmatig voorkomt dat de start van de behandeling 3 tot in extreme gevallen zelfs 12 maanden na de intake is.

De wachttijden van onze intensieve ambulante dagbehandeling in Noord-Brabant (16 - 27 jaar) zijn aanzienlijk korter.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Intake formulier