Heeft mijn kind een gokverslaving?

Ook jongeren raken gokverslaafd. Sterker nog: gokverslaafden beginnen vaak op jonge leeftijd met het kopen van een kraslot, spelen op fruitautomaten, kaarten met vrienden of pokeren op het internet. Denkt u dat uw kind gokverslaafd is? Leer eerst de symptomen kennen.

Wat zijn de onthoudingsverschijnselen van een gokverslaving?

 • slaapstoornissen
 • paniekreacties
 • depressie
 • stemmingsproblematiek
 • irritatie
 • maagklachten
 • hoofdpijn
Wanneer jongeren in het begin winnen, krijgen zij de neiging om te geloven in een bepaald systeem. Verliezen verwijten zij meestal aan externe factoren: iemand speelt vals of de speelkast staat niet goed afgesteld. Herkent u één of meerdere verschijnselen? Vraag dan vandaag nog een intakegesprek aan.

Short Odd kansspelen werken gokverslaving in de hand

Het meest risicovol zijn de zogenaamde Short Odd kansspelen (o.a. gokkasten, allerlei loterijen). Omdat de jongere meteen winst of verlies boekt, is de verleiding groot om steeds opnieuw een gokje te wagen. Doordat zij soms en altijd onverwacht winnen, werken deze kansspelen gokverslaving snel in de hand. Gokken via internet neemt explosief toe.
Ook bingoavonden en poker-competities kunnen leiden tot gokverslaving. Doordat jongeren veel van het internet gebruik maken, komen zij in de verleiding om een gokje te wagen. Het grote gevaar van gokken via internet is, dat mensen het ongezien vanuit hun zolderkamer kunnen doen en er geen enkele sociale controle is.

Gokken brengt je in een roes

De spanning brengt een gokverslaafde in bijna dezelfde roes als iemand die dronken of high is. Die roes verdringt de problemen. Door een gokverslaving gaat iemand op den duur zijn relaties, werk of studie verwaarlozen en bouwt schulden op.
Gokverslaving gaat soms ook gepaard met een middelenverslaving. Daarvoor is enorm veel geld nodig. Door een gokverslaving demp je het ene gat met het andere, tot je de gevolgen niet meer voor de omgeving verborgen kunt houden.

Enkele feiten en cijfers over gokverslaving

Jaarlijks wordt in Nederland circa 17 miljard euro ingezet met gokken, daarvan komt zo’n 15 miljard terug in de vorm van prijzen en uitkeringen, zodat er circa 2 miljard euro per jaar verloren wordt. Dat geld gaat o.a. naar de staat, goede doelen, de spelaanbieder en de gokhallen. Bijna de helft van het geld gaat naar tafelspelen, gokkasten en casino’s.

 • Er gokken circa vijfmaal zoveel mannen als vrouwen.
 • Bij de jongeren van 12 tot 18 jaar gokken er circa tweemaal zoveel jongens als meisjes.
 • In Nederland zijn er ruim 100.000 mensen met een gokverslaving.
 • Deze mannen en vrouwen kunnen niet meer buiten de kick van het gokken, ook al stapelen de problemen zich enorm op.

Ongeveer een half miljoen Nederlanders gokt illegaal via internet met spellen als poker, gokken op gokkasten en black jack. En deze bedragen nemen van jaar tot jaar toe. Het aantal gokverslaafden nam lange tijd af, maar sinds een jaar of twee neemt het door internet weer sterk toe.

Hulp nodig bij gokverslaving van jongeren?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics en de aanmeldprocedure?
Neem dan contact met ons op via tel. 040 211 0311 of stuur een e-mail via ons contactformulier.

Vraag een intakegesprek aan