Kenmerken van ADHD

Kenmerken en symptomen van ADHD

De kenmerken van ADHD verschillen per persoon. De één is vooral onoplettend en snel afgeleid, de ander is meer impulsief. Een combinatie van deze kenmerken komt het meest voor.

Hyperactiviteit uit zich bijvoorbeeld in (innerlijke) onrust, niet luisteren naar wat anderen zeggen, anderen in de rede vallen, de hele tijd bezig zijn met je handen en slecht kunnen ontspannen.

Impulsiviteit kun je herkennen aan onder andere ongeduldigheid, onvoorspelbare woede-uitbarstingen, dingen eruit flappen, dingen doen zonder erbij na te denken en zichzelf in gevaarlijke situaties storten. Ook zien we dat jongeren met ADHD zich vaak aangetrokken voelen tot (online) gokken.

Veel jongeren met ADHD hebben moeite om zich te concentreren. Ze zijn snel afgeleid, vinden het moeilijk om zaken te plannen (en zich aan een planning te houden), zijn vergeetachtig en chaotisch en vinden het lastig om in bepaalde situaties het overzicht te houden. Dit leidt dan weer vaak tot het vergeten van een afspraak, te laat komen en moeite om met geld/een budget om te gaan.

Verdoven

Bij Yes We Can Clinics zien we veel jongeren die de "constante storm" in hun hoofd proberen te verdoven met alchol, cannabis of andere drugs. Hierdoor lopen deze jongeren een vergroot risico om in de problemen te komen en/of verslaafd te raken. 

Alleen bij jongeren?

Vroeger ging men er vanuit dat ADHD typisch iets voor jongeren was. "Je groeit er vanzelf overheen". Inmiddels blijkt uit nieuw onderzoek dat dit niet het geval is. Zo'n 30% tot 60% van de jongeren met ADHD blijft deze klachten ook houden als ze volwassen zijn. Reden te meer om ervoor te zorgen dat jongeren leren hoe ze op een goede manier met ADHD om kunnen gaan.

Patrick

Patrick werd behandeld voor zijn gameverslaving, ADD en angststoornis.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met ADHD aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40-2110311.

Intake formulier