Anja: “Ik liep hier die prachtige oprijlaan op... en was meteen om”

21 feb 2022 - jobs

De jongerencoaches. De behandelteams. En de ervaringsdeskundige counselors. Als fellow zie je ze iedere dag en ken je ze binnen een paar weken allemaal. Maar minstens zo veel Yes We Can’ers acteren op de achtergrond: de stille krachten die er achter de schermen voor zorgen dat Yes We Can Clinics door blijft draaien. 24 uur per dag. 7 dagen per week. Wat doen al deze Yes We Can'ers? Vandaag een portret van Anja Cox, de spin in het web en de rechterhand van Johan, Marcel en Jan Willem, de drijvende krachten achter Yes We Can Clinics. 

Haar kamer toont opvallende gelijkenissen met de A58 tussen Tilburg en Eindhoven, want ook bij Anja staat het regelmatig helemaal vast. Met collega’s welteverstaan, op zoek naar zoetigheid. De snoepschaal van Anja - ooit bekroond tot Secretaresse van het Jaar - is dan ook een begrip binnen Yes We Can Clinics. En het is geen toeval dat ie er staat. “Nee, die staat er niet voor niets. Ik vind het leuk om collega’s iets lekkers aan te bieden, maar het is bovendien een goede aanleiding om even bij te praten.”  

Kijken kan geen kwaad 
Een oud-collega attendeerde Anja vier jaar geleden op een gave vacature bij Yes We Can Clinics, maar de tip werd vriendelijk afgewimpeld. Anja, getrouwd en moeder van twee dochters van 17 en 21, had jarenlang op en neer gereisd tussen haar woonplaats Helmond en Rotterdam en zag een dagelijks retourtje Hilvarenbeek niet zitten. “Weer die drukke A58 op? Nee joh, liever niet! Maar toen kreeg ik een belletje van een supervriendelijke HR-dame, die me zei: ‘Een keertje komen kijken kan toch geen kwaad?’ Tja, daar had ze gelijk in. Een week later liep ik hier de prachtige oprijlaan op... en ik was meteen om. Dit ga ik doen!”  

Vliegende keep 
Wat doet Anja zoal? Behoorlijk veel. Ze ondersteunt de drijvende krachten Jan Willem, Marcel en Johan en een aantal collega’s binnen Yes We Can, ze organiseert evenementen mee, geeft een introductie en rondleiding aan nieuwe collega’s die niet de Academy ingaan en is verantwoordelijk voor uiteenlopende taken die tussen de verschillende teams in vallen. Bovendien is ze de coördinator van diverse projecten. “Ik ben een soort vliegende keep. De energie en het enthousiasme bij Yes We Can is ongekend, bij alle collega’s. Ik probeer daarin het overzicht te behouden, hier en daar structuur aan te brengen en processen op te zetten. En het staat niet in mijn functieprofiel maar ik zie dit wel als een belangrijke taak: ik probeer in de gaten te houden hoe het met iedereen gaat.” 

Weten wat er speelt 
En zo komen we toch weer even terug op die snoepschaal. Wat begint met een lolly of een zuurtje, eindigt regelmatig in een goed gesprek. “Ze noemen me ook wel de feeder van Yes We Can, haha! Ik wil voelen wat er speelt en waar nodig hulp aanbieden.” En dat Anja regelmatig naar de supermarkt moet voor een nieuwe lading lekkers? “Ach, dat neem ik graag voor lief!”