Effecten van een cannabisverslaving

Effecten van blowen

Cannabis doet veel met zowel de geest als het lichaam. Op het eerste gezicht lijken sommige effecten niet zo negatief. Jongeren geven aan dat ze er ontspannen van worden, vrolijk en opgewekt. Om de normaalste dingen kunnen ze een lachbui krijgen. Ook werken hun zintuigen intenser en voelen ze minder. Daarnaast zeggen veel gebruikers van cannabis dat het gebruik de fantasie en creativiteit stimuleert.

Maar wat we ook vaak zien is dat jongeren achterdochtig worden door het gebruik van cannabis. En dat ze vaak moeite hebben zich te concentreren. Dat laatste kan gevaarlijk zijn in verkeerssituaties. Ook is aangetoond dat er een relatie is tussen blowen en psychische aandoeningen als een depressie en schyzofrenie. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij jongeren in een acute psychose belandden na (overmatig) gebruik van cannabis.

Op lichamelijk gebied kunnen direct na het gebruik de volgende effecten optreden: een droge mond, de kleur van het oogwit wordt rood, hartkloppingen, duizeligheid, onbedwingbare trek (zogenoemde ‘vreetkicks’). Bij langdurig en regelmatig gebruik komen vreetkicks steeds minder voor, omdat de hersenen dan wennen aan het effect van de stof (THC: tetrahydrocannabinol) die verantwoordelijk is voor de enorme trek. De effecten van blowen worden al na twee minuten gevoeld en houden twee tot vier uur aan. 

Het gebruik van cannabis in combinatie met medicijnen kan ook voor problemen zorgen. Zo kan blowen het effect van methylfenidaat, dat wordt voorgeschreven bij jongeren met ADD of ADHD, versterken.

Lastig om te stoppen of minderen

Stoppen met blowen is moeilijk vanwege de nare afkickverschijnselen die de jongeren niet willen voelen. Naast angst kan het gaan om depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, rillingen, zweten, slecht slapen, veel dromen en craving (extreem trek hebben in wiet). De verschijnselen zijn afhankelijk van de mate waarin iemand blowt en hoe lang iemand al gebruikt. Hoe meer en vaker iemand blowt, hoe heftiger het lichaam zal reageren als er níet wordt geblowd. Vaak gaat de gebruiker om met mensen die ook blowen. Dat maakt het extra moeilijk om te stoppen.

Effecten van een verslaving

Naast bovenstaande kortetermijneffecten van blowen, zijn er natuurlijk ook effecten van een verslaving aan blowen. Deze problemen onstaan vaak thuis, waar de eerste scheurtjes ontstaan binnen een gezin waarvan een zoon of dochter verslaafd is. Ruzies over het gebruik van cannabis of vanwege beloftes om te stoppen die worden gebroken. Ook op school zie je vaak problemen ontstaan, onder andere door motivatieproblemen, spijbelen of het gebrek aan concentratie. Soms gaan ouders hierdoor complete schoolopdrachten maken voor hun kind om ervoor te zorgen dat hij of zij toch nog overgaat. 

Bovendien zijn er veel jongeren die in geldproblemen komen omdat ze hun verslaving niet kunnen betalen. Dit leidt ertoe dat ze geld gaan stelen van familie en bekenden of winkeldiefstal plegen. Ook zien we soms dat ouders wiet kopen voor hun kind om te voorkomen dat deze op een verkeerde manier aan geld komt. Of dat ouders niet meer naar feestjes durven te gaan omdat ze thuis een oogje in het zeil willen houden.

Al die problemen leiden vaak weer tot een laag zelfbeeld bij jongeren. Ze voelen zich waardeloos omdat ze hun verslaving niet de baas kunnen. Veel jongeren raken door hun verslaving dan ook depressief en soms zelfs suïcidaal. Vandaar dat het ontzettend belangrijk is om in een vroeg stadium een passende oplossing te vinden voor een jongere met een verslaving.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een cannabisverslaving aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Intake formulier