Gameverslaving

Gameverslaving is een groeiend probleem. Niet vreemd, want gamen is één van de meest populaire bezigheden onder jongeren en games worden steeds verslavender. Veel ouders vragen zich af of het gamegedrag van hun kind nog onder het ‘normale’ valt of dat er toch echt een probleem aan het ontstaan is. Een jongere is gameverslaafd als zijn of haar leven draait om gamen en hij of zij niet met gamen kan stoppen of minderen. Bij Yes We Can Clinics hebben we zeer veel ervaring met het behandelen van jongeren die problemen hebben met games als Fortnite, PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), World of Warcraft en League of Legends.

Effecten van problematisch gamen

Het leven van de jongere draait om gamen. Vaak ervaart de jongere dan zelf problemen, zoals verbroken vriendschappen, eenzaamheid, ruzie, isoleren, afspraken niet nakomen, sociale angst, negatief zelfbeeld, maar ook lichamelijke klachten. De resultaten op school gaan achteruit of vermoeidheid slaat toe. In plaats van minderen wil de jongere juist steeds meer gamen. Bij opmerkingen over het game-gedrag volgt vaak een boze reactie.

Oorzaken van een gameverslaving

Een gameverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de jongere een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden (bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling) of dat er negatieve sociale gebeurtenissen hebben plaatsgevonden (zoals gepest of uitgesloten worden). Beiden kunnen resulteren in een trauma. Overmatig gamegedrag kent vaak onderliggende problematiek en is in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Soms is er echter helemaal geen aanleiding of reden te vinden en is een jongere "gewoon verslaafd".

Behandeling van een gameverslaving

Gameverslaving is een groeiend probleem. Steeds meer jongeren worden behandeld bij Yes We Can Clinics voor overmatig gamen of een gameverslaving. Na cannabisverslaving is gameverslaving inmiddels onder jongens de tweede grootste verslaving die wij behandelen. We helpen de jongeren om de gameverslaving de baas te worden en weer op een prettige manier te kunnen leven en functioneren in de samenleving. Hierbij helpen we jongeren met een gameverslaving om de muur langzaam af te breken, hun destructieve leven voorgoed achter zich te laten en een prachtige toekomst tegemoet te gaan. Yes We Can Clinics streeft ernaar om tijdens de behandeling eventuele medicatie die de jongeren al krijgen naar nul of naar zo min mogelijk af te bouwen.

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of hebt u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 – 211 0311 of stuur een e-mail via het contactformulier.

Fellow Patrick over zijn gameverslaving