Gameverslaving

Gameverslaving

Een jongere is gameverslaafd als zijn of haar leven draait om gamen en hij of zij niet met gamen kan stoppen of kan minderen. (Offline) sociale contacten, gezinsleven en school hebben hier vaak onder te lijden.

Aanmelden voor een intakegesprek

Heeft u een vraag?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wat is een gameverslaving?

Een gameverslaving betekent meer dan een x-aantal uren gamen per dag. Iemand is verslaafd aan gamen als hij of zij afhankelijk is van gamen en het gamegedrag het dagelijks leven beheerst. Vaak beseft iemand dat het gamen problematisch is en probeert de persoon zich aan een schema te houden, te minderen of te stoppen. Maar iemand gaat steeds meer tijd besteden aan het spel. Stoppen of minderen lukt niet.

Voor veel jongeren vormt gamen een manier om te ontsnappen aan problemen in het echte leven, zoals gepest worden, eenzaamheid, verbroken vriendschappen, sociale angst of een negatief zelfbeeld. Door een virtuele persoonlijkheid op te bouwen en bijvoorbeeld erg goed te worden in een bepaald spel, werkt een jongere online aan zijn status en vriendschappen. Dit maakt het stoppen met gamen extra moeilijk. In plaats van minderen wil de jongere juist steeds meer gamen.

De gevolgen van een gameverslaving zijn groot: andere hobby’s en bezigheden sneeuwen onder en offline sociale contacten lijden eronder. Het gamen levert problemen op voor zowel de persoon zelf als de omgeving. Jongeren lopen het risico om steeds minder of helemaal niet meer naar school of opleiding te gaan. Ook treden, als gevolg van het problematisch gamegedrag, soms lichamelijke klachten op. Door het vele gamen slaat de vermoeidheid toe.

Pascal

Pascal werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor zijn cannabis- en gameverslaving

Gameverslaving en Yes We Can Clinics

Steeds meer mensen zijn gameverslaafd, zowel jongeren als volwassenen. Bij Yes We Can Clinics hebben we zeer veel ervaring met het behandelen van jongeren die verslaafd zijn aan games zoals Fortnite, PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), World of Warcraft en League of Legends.

Verslaafd zijn aan gamen gaat regelmatig samen met een depressie, angststoornis en/of een drugsverslaving. Wij bieden intensieve begeleiding bij deze meervoudige problematiek, waarbij onvoorwaardelijke warmte en veiligheid en op het juiste moment confronteren voorop staan. Na een wekenlange intensieve behandeling werken de jongeren verder aan een blijvend herstel in ons nazorgprogramma Yes We Do.       

Fellow Patrick over zijn gameverslaving

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand die kampt met een gameverslaving aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Intake formulier

Waarom Yes We Can Clinics werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinische en een ambulante behandeling, gevolgd door een intensief nazorgprogramma, waarbij onvoorwaardelijke warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Al onze medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

Lees alles over onze unieke aanpak