Lachgasverslaving

Lachgasverslaving

In de medische wereld wordt lachgas (N2O, distikstofmonoxyde) wel eens gebruikt om iemand te verdoven of onder narcose te brengen. Het wordt dan altijd gecombineerd met zuurstof of een ander narcosegas. Het gas verdooft de pijnprikkels tijdelijk. Lachgas wordt helaas steeds meer als (party)drug gebruikt, en dan in pure vorm. De risico’s van een lachgasverslaving worden ernstig onderschat.

Aanmelden voor een intakegesprek

Heeft u een vraag?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wat is een lachgasverslaving?

Iemand is verslaafd aan lachgas als hij of zij niet kan minderen of stoppen met lachgas. Iemand met een lachgasverslaving is afhankelijk geworden van de korte, sterke roes (gevoel van euforie) die het middel telkens weer geeft. De gebruiker heeft het idee dat hij of zij niet meer zonder kan en went aan de effecten, waardoor het gebruik alleen maar toeneemt.

Ralf

Ralf werd voor zijn lachgas- en cocaïneverslaving behandeld.

Lachgas en jongeren

Lachgas wordt steeds vaker als (party)drug gebruikt. Veel jongeren en jongvolwassenen zien het als een relatief onschuldig middel. Dat kan te maken hebben met onwetendheid (te weinig kennis van de risico’s) en groepsdruk, maar zeker ook met de manier waarop het verkrijgbaar is. Lachgas is, in patronen of cilinders, vrij (legaal) te koop in bijvoorbeeld groothandels en webshops.

In 2019 had 1 op de 10 van de jongeren in het voortgezet onderwijs (12-16 jaar) ervaring met lachgas, tegenover 1 op de 12 in 2015. Ook onder studenten (16-18 jaar) stijgt het gebruik de laatste jaren. Daarnaast neemt het aantal verkeersongelukken in verband met lachgas toe. In 2021 werd er bij 63 dodelijke ongevallen en bij 362 ongevallen met (ernstig) letsel lachgasgebruik geconstateerd. In de eerste tien maanden van dit jaar heeft de politie ruim 4.000 keer een bestuurder betrapt op het gebruik van lachgas achter het stuur, gemiddeld zo’n 400 keer per maand. 

Bij Yes We Can Clinics hebben we veel ervaring met het behandelen van psychische en psychiatrische problemen én verslavingen. Ons gehele behandelteam zet zich in om de jongeren een nieuw perspectief te bieden, met als motto ‘Yes We Can!’ – ‘Ja, we kunnen veranderen’. Wij werken veel in groepsverband. Mede door de dynamiek van de groep krijgen de jongeren de kracht en de wil om te veranderen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een lachgasverslaving aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311.

Intake formulier

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinisch programma en minimaal 10 weken nazorg, waarbij onvoorwaardelijke warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Al onze collega's zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

LEES ALLES OVER ONZE UNIEKE AANPAK