Benthe

Van kleins af aan speelde de zorg al een grote rol in mijn leven. Zo moest ik na mijn geboorte 6 weken in het ziekenhuis blijven. Ik stopte namelijk soms met ademhalen en liep dan blauw aan. Hierdoor moest ik een jaar lang op een apneu matras slapen. Toen ik 6 was gingen mijn ouders scheiden. Het was niet bepaald een goede scheiding, waardoor mijn broer (van 3 jaar ouder) en ik hier erg veel last van hadden. Dat zorgde ervoor dat ik last kreeg van driftbuien, veel liep te drammen en vooral dat ik mijn moeder uitschold.  

Kinderpsycholoog

Mama werkte veel dus ik was vaak alleen thuis. Ik belandde bij een kinderpsycholoog, die mij hielp om met de hele situatie om te gaan. Hierdoor ging het lange tijd beter. Ik was een veel opgewekter kind, enthousiast, speelde veel met vriendjes op het veld en had thuis wat meer rust gevonden. Dat hield aan tot de middelbare school, toen ik 12 was. Het was voor mij een nieuwe omgeving en er kwamen allerlei angsten om de hoek kwamen kijken. Zo was ik vooral erg bang om afgewezen te worden door anderen. 

Ik wilde graag ergens bij horen maar werd daar alleen maar mee getreiterd. Hierdoor accepteerde ik mezelf minder en begon ik met zelfbeschadiging. Langzamerhand begon ik me erg depressief voelen en liep tegen anorexia aan; ik at veel te weinig omdat ik mezelf te dik vond. Ik moest hierdoor opnieuw de hulpverlening in. Langzaam ging het stukje voor stukje beter tijdens de behandelingen, maar elke keer kreeg ik wel weer een klap te verwerken waardoor het weer bergafwaarts ging.

Door de jaren heen ging de aandacht thuis ook veel uit naar mijn broer. Hij zat niet lekker in zijn vel, deed verkeerde dingen die impact hadden op de hele familie en werd verslaafd aan wiet. Na veel gestruggle is hij in 2017 naar Yes We Can Clinics gegaan. Hij kwam daar zo goed uit dat ik jaloers op hem was. Jaloers omdat hij zo goed in zijn vel zat en het met mij zo slecht ging.  

Sexting en misbruik

Op een gegeven moment was ik echt doodop. Er gebeurde zoveel dat ik niet meer wist wat ik moest doen. Binnen een maand overleden twee dierbaren van mij. Ik deed aan sexting, waardoor er naaktfoto’s van mij werden rondgestuurd en ik werd bedreigd. Ik durfde nergens meer naartoe, leefde elke dag weer opnieuw in angst. In die tijd werd ik voor de tweede keer seksueel misbruikt, bedrogen door m’n vriend die ik toen had en ik werd van school af gestuurd omdat ze dachten dat ik het toch niet zou halen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Het is bizar hoeveel er kan gebeuren in een paar jaartjes tijd. Ik voelde mezelf enorm eenzaam en begon weer met zelfbeschadiging, negatieve aandacht zoeken en het verdriet te stoppen in uitgaan en het drinken van alcohol, dat alleen om alles te onderdrukken.   

Yes We Can Clinics 

Uiteindelijk was het klaarik kwam niet verder met de hulpverlening en ik zag geen uitweg meer. Gelukkig besloot mijn broer daarom om mij in te schrijven voor Yes We Can ClinicsOp 4 september 2019 veranderde mijn leven hier compleet. Bij Yes We Can leerde ik hoe ik moest omgaan met verdriet, depressie, angststoornis, trauma’smijn negatieve zelfbeeld etc. Ik heb zoveel liefde en steun ontvangen. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en voor het eerst in mijn leven alles wat ik heb meegemaakt gedeeld met mijn mede-fellows. Ik ben dankbaar dat ik 10 weken aan mezelf heb kunnen werken en ben blij dat ik de echte Benthe heb leren kennen. YES, we can!

Liefs, 
Benthe 

Persoonlijke verhalen

Fellows en ouders over hun ervaringen met Yes We Can Clinics