Het is niet altijd even makkelijk om te zien of iemand verslaafd aan alcohol is. Vaak ontkent de persoon dat het drinken een probleem is geworden en probeert hij of zij het alcoholgebruik zo min mogelijk te laten opvallen. Toch zijn er vrij duidelijke signalen van alcoholverslaving, zoals bijvoorbeeld geestelijke verwarring/black-outs, belangrijke dingen vergeten, niet nakomen van afspraken en vaker ziek zijn. Ook agressie, liegen en manipuleren (gedragsverandering) komen vaak voor.
Te veel alcohol drinken kan op de langere termijn ernstige problemen met zich meebrengen. Vaak komen relaties en werkprestaties onder druk te staan. Soms gaan jongeren op den duur helemaal niet meer naar school of werk.
Naast de sociale gevolgen zijn er ook een boel fysieke klachten ter herleiden naar overmatig alcoholgebruik. Zo kan de maagwand van mensen die te veel drinken worden aangetast. Het gevolg hiervan is dat voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen door het lichaam. Ook de hersenen lopen schade op als iemand alcohol drinkt. Helemaal bij jongeren onder de 24, van wie de hersenen nog niet volgroeid zijn. Omdat alcohol ervoor zorgt dat hersencellen afsterven, kan geheugenverlies ontstaan. Deze aandoening staat bekend als het Korsakov syndroom.
Op een gegeven moment treden gewenning en afhankelijkheid op en bij het niet kunnen gebruiken van alcohol doen zich ontwenningsverschijnselen voor, zoals zweten, misselijkheid, slecht slapen en een gespannen gevoel. Op korte termijn is alcohol vooral gevaarlijk doordat jongeren zomaar beslissingen nemen zonder erover na te denken.
Wilt u iemand met een alcoholverslaving aanmelden voor een intakegesprek? Vul dan ons intakeformulier in. Heeft u nog vragen? Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 .
Intake formulier