Cannabisverslaving

Cannabisverslaving

Wiet (marihuana) en hasj (hasjies) zijn vormen van cannabis. Ze beïnvloeden het bewustzijn en hebben een verdovende werking. Cannabisgebruik komt het meest voor onder jongvolwassenen, maar ook tieners experimenteren ermee. Een cannabisverslaving (blowverslaving) kan ernstige gevolgen hebben.  

Aanmelden voor een intakegesprek

Heeft u vragen?

Twijfel niet en bel ons op +31 (0)40 211 0311 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur) of maak gebruik van ons contactformulier.

Wanneer ben je verslaafd aan cannabis?

Je bent verslaafd aan wiet of hasj als je lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk bent van cannabis, als het leven draait om blowen en als stoppen of minderen niet lukt. Je bent obsessief bezig met wanneer je weer kunt gebruiken, waardoor belangrijke zaken ondersneeuwen. Dit heeft ingrijpende gevolgen.

Veel jongeren roken één of een paar keer een jointje, zonder dat ze meteen de drang krijgen om dit vaker te doen. Hierdoor is wiet een onderschatte drug. Onbewust kan blowen leiden tot problematisch gebruik of verslaving. Factoren zoals niet goed in je vel zitten, rusteloos zijn of een trauma kunnen een trigger zijn om te gaan of blijven blowen. Door de verdovende werking ontsnappen jongeren die het gebruiken even aan de werkelijkheid en onderdrukken ze vaak nare gevoelens.

Oorzaken van een cannabisverslaving

Een blowverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de jongere een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden (zoals seksueel misbruik of mishandeling) of er hebben negatieve sociale gebeurtenissen plaatsgevonden (zoals pesten). Beide kunnen resulteren in een traumaVaak vormt zo’n oorzaak de onderliggende problematiek en is het gebruik van middelen zoals cannabis in veel gevallen een manier om te ontsnappen aan de realiteit. Daarnaast komt het ook vaak voor dat jongeren aan 'zelfmedicatie' doen door middel van het blowen. Dit komt vaak voor waneer er sprake is van ADHD. Blowen geeft veel rust in het hoofd waar de jongeren met ADHD op andere wijze niet toe komen. 

Gevolgen van blowen

Na verloop van tijd merken jongeren dat het cannabisgebruik niet meer samengaat met school, studie of werk. Ze investeren veel tijd in blowen, waardoor belangrijke zaken ondersneeuwen. Ze kunnen door het gebruik ook conflicten krijgen met anderen en in financiële problemen komen.

Pascal

Pascal werd bij Yes We Can Clinics behandeld voor zijn cannabis- en gameverslaving

Meer weten?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons via +31 (0)40 211 0311 of stuur een bericht via het contactformulier.

Aanmelden voor een intakegesprek

Wilt u iemand met een cannabisverslaving aanmelden voor een intakegesprek? Maak dan gebruik van ons aanmeldformulier. Wij nemen vervolgens binnen twee werkdagen contact met u op.

Aanmelden

Waarom het werkt?

Yes We Can Clinics biedt een klinische en een ambulante behandeling, gevolgd door een intensief nazorgprogramma, waarbij onvoorwaardelijke warmte, veiligheid en op het juiste moment confronteren centraal staan. Al onze medewerkers zetten zich iedere dag in om de levens van onze "fellows" een positieve draai te geven. We zijn jaarlijks de oplossing voor honderden jongeren en hun families die compleet zijn vastgelopen in de zorg.

LEES ALLES OVER ONZE UNIEKE AANPAK