Heeft mijn kind een alcoholverslaving?

Een borrel drinken gebeurt vaak al op jonge leeftijd en is sociaal geaccepteerd. Daarom wordt de kans op alcoholverslaving ernstig onderschat door ouders of verzorgers van een minderjarig kind of jongere. En dat terwijl alcoholverslaving één van de meest voorkomende vormen van verslaving is!

Hoe herkent u een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving kenmerkt zich door geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Geestelijke afhankelijkheid blijkt uit het verlangen naar drank, controleverlies en het niet kunnen stoppen.

Lichamelijke afhankelijkheid wordt veroorzaakt doordat het lichaam gewend raakt aan de alcohol.
Wanneer het lichaam geen alcohol meer krijgt, ontstaan onthoudingsverschijnselen:

  • trillen
  • transpireren
  • misselijkheid
  • slecht slapen
  • een angstig en gespannen gevoel

Iemand die een alcoholverslaafde is blijft vaak drinken om deze verschijnselen tegen te gaan. Herkent u deze verschijnselen? Vraag dan een intakegesprek aan!

Wat zijn de risico’s van alcohol?

Overmatig alcoholgebruik bij jongeren is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen. De hersenen van jongeren ontwikkelen zich tot hun 24e. Tijdens de puberteit neemt het aantal verbindingen tussen hersencellen toe. Ook het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor redeneren, plannen en zelfbeheersing, is in de puberteit nog niet volgroeid. Een belangrijk hersengebied voor leren en geheugen is de hypocampus. Ook dit deel van de hersenen is tijdens de puberteit nog volop in ontwikkeling. Alcohol kan al deze ontwikkelingen nadelig beïnvloeden en het kan van invloed zijn op het gedrag en het karakter van de jongere.

Alcoholverslaving en mixdrankjes

Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds meer alcohol zijn gaan drinken. Het begint meestal met het uitproberen. Doordat jongeren vaak in groepsverband optrekken willen ze niet onderdoen voor de rest; ze willen geen ‘watje’ zijn. Ze doen dus meestal gewoon mee om te experimenteren en om stoer te doen.
Vroeger vonden de meesten hun eerste glas alcohol niet eens lekker. Nu is er veel meer keuze uit zwak alcoholische dranken. Er zijn de zogenaamde mixdrankjes, die heel zoet zijn en daarmee dus een perfect beginnersdrankje vormen. Jongeren vinden het vaak lekkerder dan bier en wijn. Mede daardoor drinken meisjes nu ook meer dan vroeger. Mixdrankjes zijn op het moment erg populair, jongeren hoeven niet aan de smaak te wennen en je proeft haast niet dat er alcohol in zit.

De aanpak bij jongeren

Om succesvol te zijn moet het probleem op alle fronten worden aangepakt. Yes We Can Clinics begeleidt de jongeren in een gespecialiseerde jongerenkliniek. Daar worden de lichamelijke, psychische en sociale problemen behandeld. Deze opnameperiode ervaren de jongeren als zeer intensief, maar ook als een periode van bezinning. De redenen waarom de alcoholverslaving is ontstaan worden bespreekbaar gemaakt en er wordt gezocht naar mogelijkheden voor de toekomst. 

Nazorg voor jongeren en familie

Terug uit de jeugdkliniek start Yes We Can Clinics direct met de nazorg. Een  alcoholverslaving is niet in een paar weken opgelost. De jongere krijgt alle hulpmiddelen om een hernieuwd leven op te bouwen zonder alcohol. Steun en praktische hulp zijn in deze fase noodzakelijk. Yes We Can Clinics begeleidt hen naar een evenwichtig leven zonder afhankelijkheid van alcohol of andere middelen.

Hulp nodig bij jongeren met alcoholverslaving?

Wilt u meer weten over Yes We Can Clinics en de intakeprocedure?
Neem dan contact met ons op via tel. 040 211 0311 of stuur een e-mail via ons contactformulier.

Vraag een intakegesprek aan