Heeft mijn kind een alcoholverslaving?

Een borrel drinken gebeurt vaak al op jonge leeftijd en is sociaal geaccepteerd. Daarom wordt de kans op alcoholverslaving ernstig onderschat door ouders of verzorgers van een minderjarig kind of jongere. En dat terwijl alcoholverslaving één van de meest voorkomende vormen van verslaving is!

Hoe herkent u een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving kenmerkt zich door geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Geestelijke afhankelijkheid blijkt uit het verlangen naar drank, controleverlies en het niet kunnen stoppen.

Lichamelijke afhankelijkheid wordt veroorzaakt doordat het lichaam gewend raakt aan de alcohol.
Wanneer het lichaam geen alcohol meer krijgt, ontstaan onthoudingsverschijnselen:

  • trillen
  • transpireren
  • misselijkheid
  • slecht slapen
  • een angstig en gespannen gevoel

Iemand die een alcoholverslaafde is blijft vaak drinken om deze verschijnselen tegen te gaan. Herkent u deze verschijnselen? Vraag dan een intakegesprek aan!

Wat zijn de risico’s van alcohol?

Het aantal ‘comazuipers’ dat bewusteloos met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp terechtkomt, neemt snel toe. En dat terwijl we steeds beter weten dat alcohol funest is voor het puberbrein. De hersenen zijn nog volop in de groei en het zenuwstelsel ontwikkelt zich tot we 23 zijn. Jongeren die regelmatig extreem veel drinken lopen het risico op geheugen-, leer- en aandachtsproblemen en hersenbeschadigingen. Meisjes zijn ook eerder dronken. Dat komt vooral door hun lichaamsgewicht en lengte: hoe kleiner je bent, hoe minder vocht je lichaam bevat en hoe sneller het alcoholpromillage oploopt. Bovendien hebben meisjes minder van het alcoholafbrekende enzym ADH in hun maagslijmvlies dan jongens. Niet alleen de hersenen zijn de sjaak. Pubers die te veel drinken, krijgen eerder ongelukken en doen dingen die ze in nuchtere toestand niet zouden doen of durven. Ruziemaken of iets vernielen bijvoorbeeld, of ze gaan op seksueel gebied verder dan ze eigenlijk zouden willen. Dat overkomt maar liefst twee op de vijf meisjes. ‘Veel pubers zijn onzeker, het is voor hen vaak een grote uitdaging om contact te leggen en te flirten,’ aldus het Trimbos-instituut. ‘Een extra drankje maakt je dan net wat losser. De keerzijde is echter dat je onder invloed van alcohol ook minder controle hebt over de situatie.’

Lees hier het artikel

De aanpak bij jongeren

Om succesvol te zijn moet het probleem op alle fronten worden aangepakt. Yes We Can Clinics begeleidt de jongeren in een gespecialiseerde jongerenkliniek. Daar worden de lichamelijke, psychische en sociale problemen behandeld. Deze opnameperiode ervaren de jongeren als zeer intensief, maar ook als een periode van bezinning. De redenen waarom de alcoholverslaving is ontstaan worden bespreekbaar gemaakt en er wordt gezocht naar mogelijkheden voor de toekomst. 

Nazorg voor jongeren en familie

Terug uit de jeugdkliniek start Yes We Can Clinics direct met de nazorg. Een alcoholverslaving is niet in een paar weken opgelost. De jongere krijgt alle hulpmiddelen om een hernieuwd leven op te bouwen zonder alcohol. Steun en praktische hulp zijn in deze fase noodzakelijk. Yes We Can Clinics begeleidt hen naar een evenwichtig leven zonder afhankelijkheid van alcohol of andere middelen.

Hulp nodig bij jongeren met alcoholverslaving?

Wil je meer weten over Yes We Can Clinics en de aanmeldprocedure?
Neem dan contact met ons op via tel. 040 211 0311 of stuur een e-mail via ons contactformulier.

Vraag een intakegesprek aan